Home Contact Nieuwsbrief
 
 

Australië "vakantieland Down Under"

Landinformatie AustraliŽ | Klimaat & beste reistijd | Geografie | Reisgidsen | Landkaarten
New South Wales (Sydney) | Queensland (Brisbane) | South Australia (Adelaide) | Tasmania (Hobart)
Victoria (Melbourne) | Western Australia (Perth) | Australian Capital Territory (Canberra) | Northern Territory (Darwin)

Australië is een prachtig, gevarieerd en enorm groot vakantieland in Oceanië. Het is het 6e grootste land ter wereld maar heeft de laagste bevolkingsdichtheid ter wereld. Het merendeel van de bevolking woont in de steden en dorpen langs de oost- en zuidoostkust. Het is een continent dat veel te bieden heeft met een schitterende natuur, unieke fauna, een heerlijk klimaat en meer dan 500 nationale parken. Het landschap bestaat uit bergen, tropisch regenwoud, uitgestrekte woestijnen, wijngaarden, valleien, veel eindeloze stranden, azuurblauwe zee en schitterende koraalriffen. Er zijn moderne steden maar ook afgelegen kleine dorpjes. Maak kennis met de cultuur van de Aboriginals die al eeuwenlang volgens hun tradities leven. De Australische bevolking staat bekend als zeer vriendelijk en gastvrij en bijna overal voel je de relaxte "Aussie lifestyle".

Begin de reis in Sydney en beklim de Harbour Bridge, ga duiken of snorkelen bij het mooiste koraalrif ter wereld het Great Barrier Reef, proef heerlijke Australische wijnen bij een van de vele wijngaarden in Hunter Valley, maak een kamelentocht door de Simpson Desert, zwem met walvishaaien of dolfijnen bij Ningaloo Reef, wandel door het regenwoud van Gondwana Rainforest, spot tussen mei en november walvissen langs de kust, bezoek de spectaculaire Ayers Rock in de "Outback", zie unieke rotstekeningen van de Aboriginals in Kakadu National Park, volg de kilometerslange prachtige kustweg Great Ocean Road, ga surfen bij Byron Bay het surfparadijs van Australië, rust uit op een van de vele prachtige stranden, kortom geniet van het relaxte leven in Down Under.

Je kunt op veel verschillende manieren een vakantie in Australië doorbrengen. Het land wordt veel bezocht door backpackers maar wordt ook vaak gekozen voor een sabbatical, werkvakantie of wereldreis. Ook voor natuur- en avontuurliefhebbers is het een geweldige bestemming. Wie van duiken, kanoën, klimmen, mountainbiken, raften, snorkelen of surfen houdt kan zich uitleven in Australië.

Wil je in eigen tempo rondreizen dan kun je een auto of camper huren of een individuele reis boeken. Australië is namelijk een perfekt land om zelf met een huurauto doorheen te reizen vanwege de goed onderhouden wegen. Een ander belangrijk voordeel is dat het een ideale bestemming is voor gezinnen. Door de enorme afstanden is het niet te doen om alles in een vakantie te zien. Des te meer reden om nog eens naar dit geweldige land terug te komen! Australië is een geweldige bestemming voor autorondreizen, familiereizen, groepsreizen, accommodatie, individuele rondreizen en camperreizen.

Algemene informatie

Ca. 50.000 jaar geleden kwamen de eerste inwoners naar Australië. Op 25 oktober 1616 kwam de eerste Europeaan aan land in het westen van Australië nl. kapitein Dirk Hartog. Het eiland waar hij van boord ging is naar hem genoemd nl. Dirk Hartog Island. Vanaf de 17e eeuw kwamen meerdere  Europeanen aan land. Het land werd vooral gebruikt om veroordeelden en kanslozen naar toe te sturen. In 1770 nam Capt. James Cook bezit van Australië. De eerste inwoners werden Aboriginals (oorspronkelijke bewoners) genoemd en dit is tot op heden zo gebleven. De nomadische Aboriginals werden door de Engelsen verdreven. In de jaren daarop kwamen veel mensen hun geluk beproeven op zoek naar goud of om vee te gaan houden. In 1901 werd het land de Gemenebest van Australië binnen het Britse rijk. Australië heeft tijdens de 1e en 2e Wereldoorlog een belangrijke rol gespeeld. Na de 2e Wereldoorlog kwam er een grote emigratiegolf. Het grootste deel van de immigranten kwam uit Groot-Brittannië, waardoor de meeste tradities van Britse afkomst zijn zoals de taal, het links rijden en de eet- en drinkgewoonten.

Tegenwoordig bestaat de Australische bevolking naast de Aboriginals en afstammelingen van eerste immigranten ook uit Europese en Aziatische immigranten. De Aboriginals vormen één van de oudste beschavingen ter wereld maar zowel hun cultuur als woongemeenschappen waren bijna geheel verdwenen door o.a. ziekten, hongerdood, geweld en zelfs moord. In 2007 heeft de regering de Aboriginals excuses aangeboden voor de onrechtvaardigheden die hen zijn aangedaan vanaf het moment dat de Britse kolonisten aan land kwamen. Tussen 2010 en 2013 zal een referendum worden gehouden met de vraag of in de grondwet moet komen te staan dat de Aboriginal's de oorspronkelijke inwoners van Australië zijn. Tegenwoordig wonen ze voornamelijk in het noorden en westen van Australië. Een gedeelte woont in de steden, de rest zet hun eigen levensstijl voort.

Australië is een van de dunstbevolkte landen ter wereld. Het merendeel (ca. 85%) van de lokale bevolking woont in de grote steden. De bevolking is onder te verdelen in blank (Engelsen, Italianen, Grieken), Aziatisch (Chinezen, Vietnamezen), Aboriginal en overig. Er is dan ook een multiculturele samenleving waarvan de meeste inwoners Christen zijn maar een klein deel is Moslim, Boeddhist, Hindoe of Joods.

 • Accommodatie: hotel, motel, hostel, B&B, cottage, lodge, resort, farmstay
 • Acteurs: Paul Hogan, Hugh Jackman, Nicole Kidman, Cate Blanchett
 • Bier: Victoria Bitter (Victoria), Carlton Draugth (Victoria), XXXX of Fourex (Queensland), Foster's (Victoria), Powers (Queensland), Swan (Western Australia)
 • Fauna: dingo, buidelrat, kangoeroe, koala, oostelijke koeskoes, vogelbekdier, wallaby, wombat (alle inheems), agamen, dwergpinguïns, langoorbuideldas, hagedissen, krokodillen, robben, schildpadden, slangen, varanen
 • Films: Mad Max (1979), Crocodile Dundee (1986), Dead Calm (1989), Muriels Wedding (1994), Babe (1995), Rabbit Proof Fence (2003), Australia (2008)
 • Flora: minstens 25.000 plantensoorten, veel wilde bloemen, Wollemi pine, grasboom, Eucalyptusbomen, acacia, varens
 • Muziek: AC/DC , The Little River Band, INXS, Kylie Minogue, Jason Donovan, Natalie Imbruglia, Olivia Newton-John, Men at Work, Crowded House, Midnight Oil, John Farnham
 • Souvenirs: didgeridoo "didge", boomerang, houtsnijwerk, Aboriginal kunst, wijn, pluchen koala, bushman hat & coat
 • Sport (wereldtop): baanwielrennen, cricket, hockey, rugby, zwemmen
 • Sport (populair): basketbal, golf, voetbal, zeilen, Australisch voetbal
 • Thee: white tea is met melk, black thee is zonder melk
 • Trein: de Ghan rijdt tussen Adelaide en Darwin (via Alice Springs), de Indian Pacific rijdt tussen Sydney en Perth
 • Vogels: 350 unieke vogelsoorten waaronder de kookaburra (lachvogel), emoe, liervogel, kasuaris
 • Wijnen: Giant Steps, Jacob's Creek, Lindemans, Penfolds, Rosemount, Thorn Clark James Goddard

De Australische keuken is sterk gebaseerd op de Britse keuken maar door de vele immigranten zijn er ook gerechten uit de Italiaanse, Turkse, Griekse, Chinese, Libanese en Vietnamese keuken. Daarnaast hebben de Aboriginals hun eigen traditionele gerechten. Verder zie je diverse Amerikaanse fastfoodketens.

 • Barramunda: Australische longvis
 • Barbie: barbecue met veel vlees zoals steak, worst, karbonade of vis (o.a. garnalen), vergezeld van een koud biertje, minstens eenmaal per week
 • Brekkie: breakfast, ontbijt
 • Bushtucker: traditioneel Aboriginal eten gebaseerd op de jacht waaronder emoe, kangoeroe, slang of krokodil bereid met granen, noten, vruchten, wortels of zaden
 • BYO restaurant: Bring Your Own, zij hebben geen alcoholvergunning, je neemt je eigen fles bier, wijn of sterke drank mee die je bij aankomst afgeeft en bij het eten wordt geserveerd
 • Engels: lamb roast (geroosterd lamsvlees), steak, kydney pie, afternoon tea met allerlei soorten scones
 • Overig: damper (brood), macadamianoten, meat pie (bladerdeeg gevuld met vlees), kangoeroevlees, Vegemite (zoute, ietwat bittere gistpasta)

Reisdocumenten

Om Australië in te komen heb je een paspoort nodig dat na vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is. Een elektronisch visum (eVisa) is verplicht, moet van tevoren worden aangevraagd en is 3 maanden geldig.

Vaccinaties

Informeer minimaal 6 weken van tevoren bij GGD, LCR of een vaccinatiecentrum in de buurt.