Home Contact Nieuwsbrief
 
 
 

Nieuw-Zeeland "land van de Kiwi's"

Landinformatie Nieuw-Zeeland | Klimaat & beste reistijd | Geografie | Reisgidsen | Landkaarten |


Nieuw-Zeeland is een prachtig, gevarieerd vakantieland vol natuurschoon gelegen in Oceanië. Het bestaat uit 2 grote eilanden nl. North Island (Noordereiland) en South Island (Zuidereiland) en een paar kleine eilandjes. Het is een van de minst dichtbevolkte landen ter wereld. Het merendeel van de bevolking woont in de steden op Noordereiland. De Nieuw-Zeelandse bevolking staat bekend als vriendelijk, behulpzaam, gastvrij en om hun onbezorgde levensstijl.

Door de geïsoleerde ligging heeft Nieuw-Zeeland een unieke flora en fauna met veel inheemse bomen, varens en planten die zijn te bewonderen in 14 nationale parken en diverse reservaten. Het overweldigende landschap bestaat uit ruige kliffen, imposante fjorden, spectaculaire gletsjers, aktieve vulkanen, thermale geisers, honderden snelstromende rivieren, heldere meren, besneeuwde bergen, subtropisch regenwoud, groene weilanden vol Romney schapen, een kilometerslange kustlijn met rustige baaien en prachtige parelwitte verlaten zandstranden.Het land wordt vooral bezocht door natuurliefhebbers en sportieve vakantiegangers. Wie van abseilen, bungee jumping (van oorsprong uit Nieuw-Zeeland), caving, cave raften, canyoning, duiken, jet boating, kanoën, kajakken, klimmen, mountainbiken, parasailing, raften, skiën, skydiving, surfen, wandelen of wildwatervaren houdt is Nieuw-Zeeland een geweldige vakantiebestemming. Andere populaire activiteiten zijn walvissafari's of zwemmen met dolfijnen.

Begin de reis in Auckland en bezoek de Sky Tower, relax aan de prachtige stranden van het tropische Bay of Islands, proef heerlijke wijnen in Hawkes Bay of Blenheim, ga abseilen in de Watamu Caves, bezoek de geisers en hete bronnen bij Rotorua, maak kennis met de cultuur van de Maori's die al eeuwenlang volgens hun tradities leven, wandel door vulkaanlandschap in het Tongariro National Park, spot dolfijnen en walvissen bij Kaikoura, kies uit de vele sportieve activiteiten rond Queenstown, geniet van de geweldige natuur bij de Franz Josef en Fox gletsjers of maak een boottocht door het Fiordland National Park.

Je kunt op veel verschillende manieren een vakantie in Nieuw-Zeeland doorbrengen. Wil je in eigen tempo rondreizen dan kun je een auto of camper huren of een individuele reis boeken. Nieuw-Zeeland is namelijk een perfekt land om zelf met een huurauto doorheen te reizen vanwege de rustige en goede wegen.

Tussen het Noordereiland en het Zuidereiland vaart een veerboot in Cook Strait. De overtocht duurt circa 3 uur.

Algemene informatie

Voor zover bekend waren de Polynesische Maori de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland. Ze kwamen aan land onder leiding van Kupe, die het land Aotearoa noemde "land van de lange witte wolk". De eerste Europeaan die volgde was de Nederlander Abel Tasman, zeevaarder en ontdekkingsreiziger in dienst van de VOC. Hij ging in Golden Bay aan land maar de Maori doden enkele manschappen waarna Tasman besloot om weer te vertrekken. In 1769 is het Captain James Cook die het land voor Groot-Britannië opeist. Hij maakte tevens een landkaart. Er wordt handel gedreven met de Maori's maar er vinden ook diverse oorlogen plaats. In 1840 wordt de "Treaty of Waitangi" getekend, een verdrag tussen de Britten en de Maori waarin wordt vastgelegd dat de Maori de Britse kroon als hoogste gezag erkennen met behoud van recht op landeigendom en burgerrechten. Na de 2e Wereldoorlog emigreren ook veel Nederlanders naar Nieuw-Zeeland. Op 26 september 1907 wordt Nieuw-Zeeland een onafhankelijke staat binnen het Britse Koninkrijk.

Nieuw-Zeeland heeft een multi-culturele bevolking. De meerderheid is van Britse afkomst. De bevolking bestaat uit Europeanen (75%), Maori (14%), Aziaten en Polynesiërs. Het merendeel van de bevolking (90%) woont in de steden met de grootste concentraties rond de hoofdstad Wellington en Auckland.
Geloof: het grootste deel is Christen, een deel is aanhanger van de Anglicaanse Kerk en Presbyteriaaanse Kerk, overige geloven zijn o.a. Methodist, Baptist, Hindoe, Boeddhist

Maori (officieel Māori)

De Maori, de inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland, kwamen meer dan duizend jaar geleden vanuit Hawaiki in kano's aan land. Zij noemden Aotearoa, land van de langgerekte witte wolk. De Maori's bevolking groeide flink maar de jaren daarna nam, vooral na kontakt met de kolonisten, hun aantal flink af o.a. door oorlogen en ziektes. In de 20e eeuw is hun inwoneraantal weer toegenomen. De eeuwenoude Maori cultuur is rijk en gevarieerd met zowel traditionele als moderne kunst. Een aantal tradities zijn o.a. het houtsnijwerk, weven, kapa haka (groepsdans), whaikorero (formele speeches) en moko (tatoeages). De technieken worden van generatie op generatie doorgegeven. De mondelinge cultuur zit vol legendes en verhalen. De Maori geloven dat de wereld is gevormd door de geweldadige scheiding van Ranginui, de Hemel Vader en Papatuanuku, Moeder Aarde, veroorzaakt door hun kinderen. In veel kunstwerken is dit terug te zien. De taal en cultuur van de Maori hebben nog steeds een belangrijke invloed op alle facetten van Nieuw-Zeeland. Inmiddels leeft een groot deel zoals de Nieuw-Zeelanders, de rest leeft nog zoals hun voorvaderen deden met dezelfde klederdracht en tatoeages.

Accommodatie: appartementen, backpacker hostels, B&B, country inns, country lodges, farmstay, guest houses, herbergen, homestays, hotels, motels, wilderness lodges
Farmstay: een ideale manier om de lokale bevolking te ontmoeten en te proeven van het Nieuw-Zeelandse plattelandsleven. Afhankelijk van het soort boerderij kun je b.v. genieten van zelf gekookte maaltijden, helpen bij het koeien melken, schapen scheren, de geboorte van lammetjes of het oogsten van fruit
Acteur: Russel Crowe (Wellington)
Films: The Piano (1993), King Kong (2005), Lord of the Rings trilogie (2001 t/m 2003), The Chronicles of Narnia (2005 tot heden), Bruidsvlucht/Bride Flight (2008)
BYO: Bring Your Own restaurant, zij hebben geen alcoholvergunning, je neemt je eigen fles bier, wijn of sterke drank mee die je bij aankomst afgeeft en bij het eten wordt geserveerd
Dans: Haka, ceremoniële oorlogsdans, hiermee worden de goden opgeroepen, vindt ook plaats bij elke wedstrijd van het Nieuw-Zeelandse rugbyteam
Fauna: Tasmaanse duivel (buideldier), Hector’s dolphin (dolfijn), Nieuw-Zeelandse vleermuis (Chalinolobus tuberculatus), Geeloogpinguïn, Tuatara (brughagedis)
Kauri: Tane Mahuta, endemische boom, de grootste boom is 51 m hoog, heeft een omtrek van 13 m en is meer dan 2000 jaar oud
Kiwi: loopvogel (endemisch), symbool van Nieuw-Zeeland, vrucht, bijnaam voor de inwoner van Nieuw-Zeeland
Souvenirs: aardewerk, Maori handwerk en houtsnijwerk, Nieuw-Zeelands rugbyshirt, schapenvachten, sieraden, wollen truien
Sport: rugby, cricket, golf
Trampen: Nieuw-Zeelands voor hiken
Vogels: Kiwi (loopvogel), Kakapo (grootste grondpapegaai), Kea (papegaai), Kokako (purperkoet), Takahe (ral), Weka (hen), Tui (toei), Morepork owl (Boeboekuil)
Wijnen: witte Chardonnay, Sauvignon Blanc

De Nieuw-Zeelandse keuken wordt ook wel Pacific Rim genoemd. Het heeft invloeden uit Europa, Indonesië, Japan, Maleisië, Polynesië, Thailand en Vietnam. De Britse invloed is duidelijk merkbaar in gerechten als het Engels ontbijt, Fish and Chips en sandwiches. Verder zijn er veel fastfood restaurants en steeds meer Aziatische restaurants. Nieuw-Zeelanders zijn dol op picknicken en barbecuen. Er wordt voornamelijk lamsvlees, varkensvlees, wild en verse vis gegeten. Vers fruit is volop verkrijgbaar.
Eten: Kumara (zoete aardappel), kiwifruit, tamarillo (boomtomaat), Hokey Pokey (ijs met stukjes butterscotch), Pavlova (nationaal dessert, gemaakt van meringue met slagroom en vers fruit)
Hangi: traditionele manier van voedsel bereiden bij de Maori, diverse soorten vlees en groenten worden in bladeren of aluminiumfolie gewikkeld en vervolgens in een kuil in de grond met hete stenen of in een ondergrondse oven gestoomd